O GRADU

    Iz iskonskog spoja triju praelemenata vode, zemlje i kamena, u okrilju Bukulje i Venčaca, izrastao je Aranđelovac sa Bukovičkom Banjom kao osobeno naselje na prostoru centralne Šumadije –  mineralnim vodama i glini, tom neodvojivom fenomenu čovekovog bitisanja od praistorije do danas.

Stoletne bukove šume, pitomi brežuljci i livade, plavi šljivici i vinogradi, okvir su za sliku modernog grada sa svim obeležjima savremenog urbanog življenja. Njegovi ljudi dočekaće vas toplo, otvorenog srca i poželeće da mu se iznova vratite. Očaraće vas netaknuta priroda koja ga okružuje i koja mu, sa svakim godišnjim dobom, daruje novo lice i neponovljivu lepotu, bas kao u delu znamenitog srpskog realiste, Svetolika Rankovića:

"I opet vidim tebe, mila jeseni.……….. Oslepeću od bleska tvoga, zaneću se čarima tvojim.…..… Okrećem lice od tebe, berbo vinogradska, ne smem te više gledati, ni tebe, čarobna seoska jeseni.….."

Bukovička Banja će vam podariti bezmernu lepotu i spokojstvo očuvane prirode, blagotvornu vodu iz tajanstvenih Zemljinih dubina i širok osmeh svojih ljudi.

Aranđelovac se danas prostire na prostoru od 376 km², na kome živi oko 50.000 stanovnika u 17 naseljenih mesta. Od ulaza u grad, nekad sela Vrbica a danas užeg gradskog područja, vodi dugačka glavna ulica sve do centra, gde je na prostoru od 24 ha prelepog parka smeštena Bukovička banja. Trgovačko-zanatska zona danas je zaštićena kao stara čaršija kojom se, kao i nekad, nižu radnje, kafei, poslastičarnice, restorani…Ulica danas nosi ime osnivača grada, knjaza Miloša, i spaja dve zaštićene kulturno – istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pećini Risovača. Orašac, treća zaštićena zona, nalazi se na ulazu u grad.

U delu grada koji čini banju, u miru zelenila i cvetnih aleja, smešteni su vode, otvoreni bazen i privatne kuće sa sobama za izdavanje. Park je danas   najveći banjski objekti, hoteli, izvori mineralne godine na simpozijumu  ''Beli Venčac''. evropski muzej mermernih skulptura u otvorenom prostoru nastalih od 1966.

Na otvorenoj sceni se tokom leta održavaju koncerti, pozorišne predstave, folklor… Banjski park je danas urastao u svoje zaleđe, planinu Bukulju sa koje u letnjim večerima vetar donosi spasonosnu svežinu.Na padini Bukulje podignut je Muzej grada koji sa vilom Karadžić i bukovičkom crkvom sv. Arhangel Gavrilo čini celinu. Od banjskog parka prema Muzeju i dalje, prema vrhu planine, vodi obeležena pešačka staza, ali i dobar asfaltni put. Sa druge strane Bukulje leži akumulaciono jezero Garai, pravi raj za pasionirane ribolovce. Podno brane tokom leta rade bazeni za decu i odrasle, restoran sa baštom, tereni za mali fudbal i odbojku na pesku.

Grad i banja su stekli poverenje mnogobrojnih sportskih klubova koji su stalni gosti jer za njihove pripreme ovde vlada idealna klima; izgrađeni su sportski tereni, fudbalsko igralište, hala i, od ove godine, nekoliko programa rehabilitacije i brze revitalizacije posle teških utakmica.

Aranđelovčani se trude da u užoj zoni grada sačuvaju duh starih vremena i stoga razvijaju samo industriju čistih tehnologija, a i nju  izmeštaju izvan gradskog podrucja. Ovde se puni čuvena mineralna voda ''Knjaz Miloš" i proizvodi široka paleta bezalkoholnih pića; eksploatiše se beli mermer sa Venčaca, granit iz Bukovika i glina sa nekoliko područja; svakog dana na pijacu stiže sveže voće i povrće iz plodnih bašti, vinograda i voćnjaka po kojima su poznata okolna sela.

Tako grad, kao i nekad, živi od bogatstva koje mu daruje priroda: vode, mermera i gline.

 

Comments are closed.