Tehničar mehatronike

       Tehničar mehatronike je novi obrazovni profil koji omogućava praćenje savremenih tokova nauke i tehnologije i biće neophodan u savremenim proizvodnim pogonima. U toku četvorogodišnjeg školovanje učenici stiču potrebna znanja i veštine za funkcionalno povezivanje elektro, mašinskih i informatičkih tehnologija.

       Učenici usvajaju znanja iz elektronike, teorije sistema automatskog upravljanja, merenja, mehanike, hidraulike, pneumatike, računarstva i robotike. Nakon završetka školovanja učenici će biti osposobljeni za rad i održavanje kompleksne opreme i sistema, koji se sastoje od elektrotehničkih (elektronskih), mašinskih, optičkih, automatizovanih i računarskih sklopova, za nadziranje složenih procesa u pogonima i projektovanje automatskih sistema, mašina i alata. Tehničar mehatronike uslužno (servisno) održava i popravlja složenu opremu i sisteme (automatizovane, odnosno kompjuterski vođene) u proizvodnoj tehnici, medicinskoj tehnici, tehničkim procesima, mernoj opremi i sl.

       Nastava se odvija u malim grupama u laboratorijama. Laboratorije su opremljene za lako i uspešno savladavanje gradiva.

       Po završetku školovanja učenici će biti osposobljeni za rad, održavanje i popravljanje kompleksne opreme i sisteme (automatizovane, odnosno kompjuterski vođene) u proizvodnoj tehnici, medicinskoj tehnici, tehničkim procesima, mernoj opremi i sl. Moćiće da se zaposle u bilo kojoj industriji, oblast medicine, merenja, kontrole i kibernetike itd, ili nastave školovanje na strukovnim i akademskim studijama (elektrotehnički fakultet, mašinski fakultet, informatički…).

Nastavni plan i program možete preuzeti ODMAH I OVDE!

Comments are closed.